no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
[...] założycieli Brytyjskiego Towarzystwa Wegetariańskiego. Pochodzi ono od łacińskich słów vegetabilis - roślinny i vegetare - rozwijać się, rosnąć. Vegetus znaczy po łacinie „zdrowy, krzepki, świeży, pełen życia"; natomiast wyrażenie homo vegetus oznacza osobę pełną wigoru, tak fizycznie, jak i umysłowo. Pierwotne znaczenie tego słowa odnosi się [...]
[...] kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia zwierzecego. “Jedz 6-11 posilków zbozowych dziennie" Wiekszosc produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest [...]
[...] odnosi korzyści z regularności, dobrze jest chodzić spać o tej samej godzinie wieczorem, gdyż organizm przyzwyczaja się do tej samej pory wypoczynku. Rezultatem tego jest zdrowy sen. Nieregularny tryb życia, sypianie osiem godzin jednego dnia, sześć drugiego, dziewięć trzeciego nie jest tak korzystne gdyż po ciężkim dniu z dobrym treningiem [...]
[...] takich skrzepów jest najczęstszą bezpośrednią przyczyną zawałów oraz udarów. Bezpieczne ilości Ilość cholesterolu we krwi zależy m.in. od tego, czy człowiek jest ogólnie zdrowy, czy np. cierpi na cukrzycę, nadciśnienie. Ustalono jednak, jaka ilość tej substancji jest dla nas bezpieczna. - Stężenie cholesterolu całkowitego nie powinno [...]
[...] (organy) oraz z wodą zawartą w mięśniach. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej, wzrasta zapotrzebowanie na energię, co pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała w zdrowy sposób. Zawartość masy kostnej: Zawartość masy kostnej wskazuje na ilość kości w organizmie. Ludzie cierpiący na osteoporozę lub niską gęstość kości nie mogą uzyskać [...]
[...] jednym z najbardziej działających silnie czynników powodujących miażdżycę, a przyczyną insuliny jest oczywiście cukier i leczenie cukru. Tyle wytwarza insuliny dopóki jest zdrowy. Głównie z tego powodu cukrzyca typu II skraca życie średnio 20%. A chorzy ci wymierają przedwcześnie najczęściej z powodu powikłań miażdżycy. Szczególnie szybki [...]
[...] zasadą zachowania materii i energii. Ze Słońca na talerz Aby żyć i być, czyli działać, niezbędna jest energia. Oczywiście potrzebujemy jeszcze wielu "drobiazgów", ale zdrowy organizm jest GŁODNY , gdy brakuje mu energii do szeroko rozumianej aktywności. Natomiast APETYT na określone pokarmy pojawia się wtedy, gdy potrzebujemy owych [...]
[...] składników odżywczych. Orzeszki ziemne zawierają białko, błonnik, magnez, witaminę E, miedź, fosfor, potas i cynk. A zawarty w nich tłuszcz jest w rzeczywistości bardzo zdrowy i pomaga nasycić głód, Dobre są również orzechy włoskie i migdały Orzechy są doskonałym uzupełnieniem wysokoenergetycznej diety sitowej. Chodzi o to, aby jeść je w [...]
[...] oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych. Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surową oliwą Extra Virgin nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E - naturalny [...]
[...] i polędwicę, chude mięsa pieczone. Z mięsa i wędlin należy usuwać tłuste części. Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym (a nie na kościach i tłustym mięsie) - jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. Należy unikać gęstych sosów, tłustej śmietany, majonezu, kremów. Pieczywo należy smarować bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności [...]
[...] tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych z rodziny n6. Kojarzysz to stwierdzenie: Jesteś tym co jesz! Duzo w tym prawdy. Do tego należy dorzucić jeszcze: Jeżeli chcesz być zdrowy -> jedz to co zdrowe. Niestety nasz sposób odżywiania - patrząc na statystycznego mieszkańca nie tylko Polski,ale naszej części Europy a tym bardziej Ameryki - idealny [...]
[...] antylipolitycznym. - NATURALNE SPOSOBY ZWIĘKSZANIA ANABOLIZMU - * Zjadaj co najmniej 20% kalorii pochodzących z tłuszczu. * Niech to będzie zdrowy tłuszcz (z roślin i ryb). Jeśli jest zbyt mało zdrowego tłuszczu w Twoim pożywieniu, stosuj olej lniany w postaci suplementu. * Zjadaj co najmniej 2,2g [...]
[...] i polędwicę, chude mięsa pieczone. Z mięsa i wędlin należy usuwać tłuste części. Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym (a nie na kościach i tłustym mięsie) - jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. Należy unikać gęstych sosów, tłustej śmietany, majonezu, kremów. Pieczywo należy smarować bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności [...]
Jak był juz tkai post to do kasacji Cukier jest jak toksyczny ukochany: przyjemność z nim trwa krótko, a straty są znacznie większe niż zyski. Zamień słodką chorą miłość na zdrowy partnerski związek! Kiedy ostatnio jadłaś coś o słodkim smaku? Godzinę temu, a słodki smakołyk zawsze masz w zasięgu ręki? Diagnoza brzmi: słodycze są twoją zgubną [...]
Aktualności CO WARTO WIEDZIEĆ, DECYDUJĄC SIĘ NA ODCHUDZANIE! Podejmując odchudzanie, bardzo ważne jest, aby sobie odpowiedzieć na pytanie: W jakim ważnym dla siebie celu się odchudzasz? Zanim zaczniesz się odchudzać, zastanów się, jakich spodziewasz się efektów? Czy na pewno Twoim celem jest poprawa kondycji fizycznej i stanu zdrowia. [...]
[...] niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla „cywili". Oczywiście korzystać z podstaw [...]
[...] – to właśnie osławiony „cholesterol zabójca”. Jego gęstość wynosi około 1,006–1,063 g/ml i składa się w 75% z lipidów; HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) – tak zwany „zdrowy cholesterol” o największej gęstości (1,063–1,210 g/ml) i 60% zawartości lipidów. Wydaje się, że ludzie, których krew zawiera dużo lipoprotein o dużej gęstości są mniej [...]
[...] ;) Pierwsza ,a zarazem kluczowa sprawa-PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE. Bez diety nie będzie masy mięśniowej,niskiego poziomu tłuszczu,zdrowia czy nawet libido ! Chcesz być duży i zdrowy? Jedz dużo i zdrowo.Proste. Może rozjaśnijmy sobie pewną kwestię: Słowo "dieta" kojarzy się na ogół z reżimem,brakiem smacznych potraw,głodówką.....etc. Nic bardziej [...]
[...] Miażdżyca nie boli, rozwija się po cichu, by w wieku dojrzałym niespodzianie zaatakować. Oczywiście czynniki profilaktyczne, z których najważniejsze są: właściwa dieta oraz zdrowy styl życia, potrafią zahamować jej rozwój lub nawet zaistniałe zmiany miażdżycowe zupełnie cofnąć. Tak, więc już w młodym wieku można sobie stopniowo „zapracować" na [...]